Între Samsung Galaxy S23 Ultra și OnePlus 11, am fost destul de impresionați de cel mai recent SoC emblematic al Qualcomm. Snapdragon 8 Gen 2 – lansat pentru prima dată în toamna anului trecut – reușește să prezinte niște viteze impresionante impresionante, toate în același timp maximizând durata de viață a bateriei pentru a vă menține smartphone-ul în viață până în ziua a doua.
Dar nu toată lumea are nevoie de acest nivel de performanță și aici intră în joc seria Snapdragon 7. Acum, Qualcomm este setat să aducă un set familiar de specificații pentru mai mulți clienți ca niciodată cu Snapdragon 7+ Gen 2.
Ce face?
Ați citit bine numele. Deși seria 7 de chipset-uri a văzut o singură lansare de la schimbarea mare a schemei de denumire din 2021 – Snapdragon 7 Gen 1 de primăvara trecută – compania a decis să lanseze o versiune „Plus” a acestui SoC special.
Qualcomm spune că orice cip cu un + în numele său nu mai reprezintă o îmbunătățire a performanței față de o versiune anterioară; mai degrabă, reprezintă ceea ce se află în partea de sus a seriei sale particulare.
Rămâne de văzut dacă această delimitare se va încheia cu numele modelelor lui Snapdragon devenind din nou o mizerie confuză de diverse numere, dar iată ce știu: Snapdragon 7+ Gen 2 sună ca un pas mare față de modelul de anul trecut, la cel putin pe hartie. De fapt, arhitectura sa 1x3x4 ar trebui să sune destul de familiară celor care țin pasul cu fiecare chipset:
1 nucleu Cortex-X2 „Prime” la 2,91 GHz
3 nuclee Cortex-A710 „performanță” la 2,49 GHz
4 nuclee Cortex-A510 „Eficiență” la 1,8 GHz
Aceasta este o arhitectură aproape identică cu Snapdragon 8+ Gen 1 de generația medie de anul trecut, un SoC care continuă să ne impresioneze până în zilele noastre pe telefoane precum Samsung Galaxy Z Fold 4. Vitezele ceasului nu se potrivesc exact 1:1 – Miezul principal Cortex-X2 al 8+ Gen 1 ar putea atinge viteze de până la 3,2 Ghz – procesorul Kyro al 7+ Gen 2 arată destul de robust pentru această serie, având performanțe îmbunătățite cu 50% față de predecesorul său.
Este asociat cu un GPU Adreno despre care Qualcomm spune că este de două ori mai rapid, capabil de umbrire automată cu rată variabilă, randare volumetrică și, desigur, jocuri HDR. Și la fel ca Snapdragon 8+ Gen 1, acest nou cip de 4 nm este construit de TSMC.
Nimic din toate acestea nu înseamnă că Snapdragon 7+ Gen 2 este o clonă perfectă a intrării 8+ de anul trecut. Qualcomm și-a păstrat modemul X62 5G, care acceptă mmWave și Sub-6, dar atinge vârfuri la 4,4 Gbps. Și nici toate asemănările dintre aceste două cipuri sunt cele mai bune. În ciuda faptului că a adăugat în sfârșit suport AV1 la Snapdragon 8 Gen 2, lipsește din nou din seria 7 din acest an.
Din păcate, nu este clar dacă Snapdragon 7+ Gen 2 își va găsi drumul în Statele Unite. Din câte îmi dau seama, cipul din seria 7 de anul trecut a fost în mare parte exclusiv pentru dispozitive precum Xiaomi 13 Lite recent anunțat.
Dispozitivele recente din gamă medie din SUA, cum ar fi Moto Edge sau Galaxy A54, s-au lipit de SoC-urile de la MediaTek sau Samsung, în timp ce viitorul Nothing Phone 2 este aproape confirmat că va folosi un Snapdragon 8+ Gen 1.
Sperăm totuși că sporul de performanță din acest an va convinge OEM-urile să folosească cea mai recentă ofertă din seria 7 în telefoanele inteligente disponibile la nivel global.