CEO-ul OpenAI spune că era modelelor gigantice AI sa încheiat

CAPACITĂȚILE UIMITE ale ChatGPT, chatbot-ul de la startup-ul OpenAI, a declanșat o creștere a interesului și investițiilor în inteligența artificială. Dar la sfârșitul săptămânii trecute, CEO-ul OpenAI a avertizat că strategia de cercetare care a dat naștere botului este pusă în aplicare. Nu este clar exact de unde vor veni progresele viitoare.

OpenAI a oferit o serie de progrese impresionante în AI care funcționează cu limbajul în ultimii ani, luând algoritmi de învățare automată existenți și extinzându-i la dimensiuni neimaginate anterior. GPT-4, cel mai recent dintre aceste proiecte, a fost probabil antrenat folosind trilioane de cuvinte din text și multe mii de cipuri puternice de computer. Procesul a costat peste 100 de milioane de dolari.

openai

Însă CEO-ul companiei, Sam Altman, spune că noi progrese nu vor veni din creșterea modelelor. „Cred că suntem la sfârșitul erei în care vor fi aceste modele uriașe, gigantice”, a spus el publicului la un eveniment organizat la MIT la sfârșitul săptămânii trecute. „Le vom face mai bune în alte moduri.”

Declarația lui Altman sugerează o întorsătură neașteptată în cursa pentru dezvoltarea și implementarea de noi algoritmi AI. De când OpenAI a lansat ChatGPT în noiembrie, Microsoft a folosit tehnologia de bază pentru a adăuga un chatbot la motorul său de căutare Bing, iar Google a lansat un chatbot rival numit Bard. Mulți oameni s-au grăbit să experimenteze utilizarea noii rase de chatbot pentru a ajuta la muncă sau la sarcinile personale.

Între timp, numeroase startup-uri bine finanțate, inclusiv Anthropic, AI21, Cohere și Character.AI, depun resurse enorme în construirea de algoritmi din ce în ce mai mari, în efortul de a ajunge din urmă cu tehnologia OpenAI. Versiunea inițială a ChatGPT a fost bazată pe o versiune ușor îmbunătățită a GPT-3, dar utilizatorii pot accesa acum și o versiune alimentată de GPT-4, mai capabil.

Declarația lui Altman sugerează că GPT-4 ar putea fi ultimul progres major care a apărut din strategia OpenAI de a mări modelele și de a le furniza mai multe date. El nu a spus ce fel de strategii sau tehnici de cercetare i-ar putea lua locul. În lucrarea care descrie GPT-4, OpenAI spune că estimările sale sugerează o scădere a randamentelor la creșterea dimensiunii modelului. Altman a spus că există și limite fizice ale numărului de centre de date pe care compania le poate construi și cât de repede le poate construi.

sursa:wired.com

Leave a Comment