Cele mai vechi desene reduse ale structurilor reale datează de acum 9.000 de ani

Gravurile rupestre din Orientul Mijlociu ar putea fi hărți sau planuri ale unor imense “deltoizi” deșertici.

Cercetătorii spun că două pietre mari și gravate găsite în Orientul Mijlociu prezintă cele mai vechi planuri cunoscute de construcții desenate în scară.

O reprezentare gravată acoperă o parte a unei pietre rectangulare găsite într-un loc de campare din Iordania, datând de acum aproximativ 9.000 de ani. Două alte gravuri au fost realizate acum aproximativ 8.000 de ani pe un bolovan descoperit la baza unui stâncă în Arabia Saudită.

Cercetătorii raportează în revista PLOS ONE că gravurile de pe aceste pietre înfățișează deltoizi deșertici apropiați, structuri masive folosite cândva pentru a captura turme de animale. Deltoizii deșertici sunt alcătuiți din ziduri de piatră lungi de până la cinci kilometri, care se îngustează într-o incintă mare înconjurată de gropi în care vânătorii prindeau animale, cum ar fi gazele și căprioarele. Reprezentările deltoizilor în cele două situri se aseamănă foarte mult cu forma, amplasamentul și proporțiile deltoizilor deșertici găsiți în apropiere, susțin arheologul Rémy Crassard și colegii săi.

Desenele realizate în scară și gravate în piatră ar fi putut servi ca hărți care i-au ajutat pe vânători să-și planifice strategiile pentru a conduce turmele de animale în deltoizii deșertici specifici, raportează oamenii de știință. Aceste gravuri ar fi putut fi, de asemenea, planuri pentru construirea deltoizilor deșertici sau demonstrații publice ale abilității creatorilor lor de a transfera structuri tridimensionale mari pe suprafețe mici și plate.

O piatră rectangulară găsită într-un sit arheologic din Iordania (stânga) conține o gravură veche de aproximativ 9.000 de ani (ilustrată în contur la dreapta) care redă cu precizie forma și proporțiile unui deltoiz deșertic aflat în apropiere.

Pe măsură ce agricultura și domesticirea animalelor s-au răspândit în anumite zone din Orientul Mijlociu, grupurile regionale de vânătoare care construiau deltoizi deșertici pentru a prinde turme de animale sălbatice păstrau o grijă deosebită pentru aceste structuri de vânătoare masive, susține Crassard de la Centrul Național Francez pentru Cercetare Științifică din Lyon.

Alte hărți și planuri structurale antice, realizate ca desene în scară, datează de acum aproximativ 4.300 de ani în Mesopotamia. Aceste reprezentări, conform lui Crassard, nu erau la fel de precise ca gravurile recent descoperite ale deltoizilor deșertici.

sursa:https://www.sciencenews.org/article/oldest-scaled-drawing-desert-kite

Leave a Comment